Sobre Gemma Abrié

Gemma Abrié bio

Barcelona, 1984.

Va pujar per primer cop a un escenari a l’edat de 16 anys, i des d’aleshores no n’ha tornat a baixar. Amb un llarg camí recorregut com a vocalista de nombroses formacions de jazz de l’Estat espanyol i França, Gemma Abrié és una de les veus del jazz català amb més trajectòria i solidesa, curiosa per definició i amb ganes de seguir creixent com a artista i persona.

El seu primer contacte amb el Cant el tingué als 13 anys de la mà de Núria Tomás, amb qui va despertar el seu talent vocal i la seva passió per cantar. La seva formació vocal i musical durant l’adolescència va ser compaginada amb els inicis de la vida professional com a músic, i no va ser fins als 23 anys que va entrar a estudiar a l’ESMuC de Barcelona, cursant un any d’intercanvi Erasmus al CNR de Paris. De tornada va obtenir el Grau Superior de Música en l’especialitat de Cant Jazz i Música Moderna i un Cum Laude pel seu projecte final, Wondering, un tribut a Stevie Wonder, del que en va editar un EP homònim. Durant aquests anys de formació va poder estudiar de la mà de músics de renom com Carme Canela, Sara Lazarus, Joan Monné, Lluís Vidal, Rick Margitza, Gary Willis o Horacio Fumero. La seva estada a França va ser decisiva en la redefinició del seu ADN artístic, a la recerca de noves textures i colors musicals i l’aproximació de referents, de Nova Orleans a Barcelona, de Nova York a Paris, de l’oceà atlàntic al mar Mediterrani. A més, l’arribada casual d’un contrabaix a la seva vida va fer destapar la seva llunyana atracció cap a aquest instrument i la va posar en el camí de l’aprenentatge com a contrabaixista, mentre ha seguit treballant la veu com al seu principal instrument d’expressió. Des de l’any 2009 treballa tècnica vocal, interpretació i dicció amb la cantant i actriu xilena afincada a Barcelona, Juana Rodriguez.

Des dels 16 anys, quan va començar a cantar amb els seus grups d’adolescència, l’Ivanow Jazz Group i Shanty Town, fins avui ha participat en moltes famílies musicals i ha actuat per tot Catalunya i l’estat espanyol, França, Alemanya, Holanda i Marroc. Entre les seves actuacions més importants destaquen les del Festival Internacional de Jazz de Barcelona, el Festival de Jazz au Chellah a Rabat, o el Festival de Jazz de Breda, a Holanda, on va ser convidada amb tan sols 22 anys. Tant com a cantant solista o com a corista, des dels 16 anys ha pogut col·laborar amb una llarga llista de músics que abarquen àmbits ben diferents, des del terreny del jazz fins al gospel, passant pel pop-rock, la música jamaicana o el soul. Especialista en el rol de vocalista davant d’una Big Band, la seva versatilitat li ha permès col·laborar en projectes com a cantant – contrabaixista (WoM, Abrié Cordero Duo, Cece Gianotti, El Viatge de les Mans de Toni Xuclà i Clàudia Cabero), com a vocalista de produccions musicals contemporànies amb poesia catalana (Els Fruits Saborosos o Nadal Big Band amb Vicens Martín Dream Big Band, Bestiari de Pere IV amb ESMuC Jazz Project o el Bestiari de Josep Carner amb The New Catalan Ensemble), obres musicals infantils (Cantània 2018 de L’Auditori de Barcelona, amb música de Lluís Vidal), performances de pintura i música amb Bianca Nguema, el projecte de fusió del jazz amb música antiga Jazzcantic, amb el pianista Manel Camp, o en el seu format gran anomenat Zefiro Torna amb l’Ensemble Méridien, o l’aventura en format solo a contrabaix i veu anomenada SoloBasSing, arrel de la qual ha format duet amb el guitarrista Josep Traver.

Ha enregistrat cinc àlbums com a líder, destacant l’últim, titulat Amalgama, en el que combina repertori original amb versions i ha comptat amb la producció i arranjaments del multi-instrumentista brasiler Munir Hossn. Enguany, treballa en la producció d’un disc conceptual de peces pròpies anomenat 5 Elements i el primer disc a duet amb en Josep Traver.

Dotada d’una veu gruixuda, alhora que càlida i rica en matisos, el seu estil ha partit de les músiques d’arrel afroamericana per apropar-se a sonoritats més mediterrànies, fet que l’ha portat a forjar-se un estil més genuí i més proper a la cultura en la que ha nascut. El fet que en els últims anys es presenti com a cantant i contrabaixista, apostant la performance vocal a la recerca emocional i musical, converteixen Gemma Abrié en una artista única, en una cantant versàtil i lluminosa, que amb la seva veu irradia generositat i alegria, una gran força comunicativa.

Com a docent, des de 2013 treballa com a professora de Veu, Ensemble Vocal i Combo a l’Escola de Música Centre de les Arts (EMMCA) de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). Entre 2017 i 2018 ha impartit un Seminari de Pedagogia de la Veu i un Seminari de Cor Gospel a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC), i en ambdós cursos ha estat professora de Cant Jazz i Combo Jazz al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

Discografia

Col·laboracions discogràfiques

Com a veu solista:

Com a corista:

Premis

© Gemma Abrié 2024